Ieri, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă, a avut loc seminarul privind managementul clinic al accidentului vascular cerebral acut pentru îmbunătățirea serviciilor naționale de asistență medicală în cadrul instituțiilor spitalicești.
”Această inițiativă are ca scop ridicarea standardului de îngrijire a accidentelor vasculare cerebrale prin echiparea asistentelor medicale cu cele mai recente cunoștințe și abilități necesare pentru un management clinic eficient al accidentelor vasculare cerebrale acute”, a menționat Dr. Zota Eremei, șeful Departamentului de Neurologie, Epileptologie și Boli interne.
La eveniment au participat asistenți medicali reprezentând mai multe instituții medicale cheie din centrele multidisciplinare și primare de AVC ale instituțiilor medicale spitalicești publice din întreaga țară.
Seminarul este organizat de Societatea Neurologilor din Republica Moldova, cu sprijinul Biroului Elvețian pentru Dezvoltare și Cooperare.
Agenda seminarului este axată pe oferirea unei instruiri cuprinzătoare prin intermediul atelierelor de simulare și a prelegerilor susținute de experți de top în domeniu. Sesiunea a fost condusă de Dr. Zota Eremei, conferentiar universitar, șeful Departamentului de Neurologie, Epileptologie și Boli interne, și Dr. Igor Crivorucica, șeful Secției Neurologie BCV, expert în cadrul Centrului comprehensiv AVC.
Agenda detaliată include:
1. Accident Vascular Cerebral: Corelații Clinico-anatomice. Eremei Zota.
2. Accident Vascular Cerebral: Management în faza supraacută. Eremei Zota.
3. Faza hiperacută și acută a AVC ischemic. Managementul complicațiilor. Igor Crivorucica.
4. Unitatea STROKE. Faza subacută. Igor Crivorucica.
La atelier au participat 64 de asistente medicale din 3 instituții medicale:
IMSP Institutul de Medicină Urgentă;
IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ”Diomid Gherman”;
IMSP Spitalul Clinic Muncipal ”Sfânta Treime”.
Împreună cu asistentele medicale, și-a îmbogățit cunoștințele și dna Olga Pinteac, asistentă medicală șefă a IMU care s-a arătat curioasă de cunoștințele noi acumulate, menționând că: ”Astfel de instruiri ridică competențele profesionale ale asistenților medicali. Suntem convinși că profesionalismul și cunoștințele avansate ale medicilor și ale asistenților medicali, lucrând în echipă, vor contribui semnificativ la îmbunătățirea calității actului medical a pacienților care au suportat un AVC”, a spus Pinteac.
Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a celor din jur