Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene

În perioada 18-24 noiembrie este marcată Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, o inițiativă globală dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța utilizării raționale a medicamentelor destinate tratamentului infecțiilor.
Totodată, subliniază riscurile majore pe care le implică utilizarea abuzivă și necontrolată a antibioticelor și altor antimicrobiene, în contextul în care rezistența la aceste substanțe devine tot mai frecventă și periculoasă.
”Este esențial ca fiecare dintre noi să înțeleagă că antibioticele nu sunt întotdeauna soluția pentru toate infecțiile. Numai printr-o utilizare rațională și responsabilă, vom putea păstra eficiența acestora și vom proteja sănătatea publică.
Rezistența la antimicrobiene reprezintă o problemă gravă asupra sănătății, iar abuzul și utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor contribuie semnificativ la acest fenomen periculos. De aceea, îndemnul nostru este ca populația să folosească corect antibioticele și alte medicamente antimicrobiene, doar atunci când sunt prescrise de un medic și conform indicațiilor acestuia”, a menționat Diana Manea, directoarea IMSP IMU.
O pacientă, aflată în stare extrem de gravă, a fost tratată în cadrul Institutului de Medicină Urgentă, și salvată datorită antibioticelor corect administrate și a intervențiilor chirurgicale efectuate.
Mai multe detalii despre acest caz citiți aici https://www.who.int/.../18-11-2024-accelerating-progress...
Totodată, farmacistul clinician de la IMSP IMU, Emilian Bernaz, a specificat că consumul de remedii antimicrobiene în sectorul spitalicesc din Uniunea Europeană variază de la 700 DDZ/1000 până la 2200 DDZ la 1000 zile pat ocupate. ”Compararea acestor date cu cele din spitalele Sistemului de Sănatate al R. Moldova nu este posibil din cauza lipsei evaluărilor respective. Iar consumul dat în IMSP IMU în anul 2023 a constituit 1430 DDZ/1000 sau o cantitate cu 70 DDZ/1000 mai mică decât media în spitalele din România, cu circa 700 DDZ/1000 mai mult decât media în spitalele din Olanda, care au înregistrat cel mai mic consum de antibiotice la 1000 zile-pat spitalicești și cu circa 1000 de DDZ la 1000 pat spitalicești consumate în Lituania.
Folosind cele mai recente date unificate și disponibile la nivel mondial pentru microbii patogeni ce provoacă diferite maladii conform datelor OMS media globală a rezistenței microbilor patogeni la antibiotice în țările cu venituri mari este de circa 45%, iar în țările cu venituri mici și mijlocii este de circa 67%, a spus E. Bernaz.
Prin intermediul acestei campanii, autoritățile și organizațiile din domeniul sănătății încurajează publicul să adopte comportamente responsabile, să evite auto-medicația și să finalizeze întotdeauna tratamentele prescrise, chiar și atunci când simptomele dispar. De asemenea, se promovează importanța prevenirii infecțiilor prin igienă corespunzătoare, vaccinare și practici de protecție a sănătății.
Sursa foto: OMS
Ar putea fi un element grafic cu text
 
 
 
 
 
Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.