Reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, ai mediului academic, profesioniști din domeniul medical, cadre de nursing și membri ai organizațiilor obștești de profil s-au reunit, săptămâna trecută, în cadrul celui de-al doilea atelier pentru promovarea și implementarea Planului de Acțiune Global Intersectorial IGAP.
Evenimentul a constituit un moment esențial în abordarea sănătății creierului și combaterea bolilor neurologice în Republica Moldova, consolidând colaborarea dintre Societatea Neurologilor din Republica Moldova, Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – Cartierul General, Biroul Regional pentru Europa și Biroul OMS din Republica Moldova.
Atelierul a evidențiat necesitatea creării și consolidării unui mecanism național de coordonare pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor neurologice, precum epilepsia, accidentul vascular cerebral (AVC), bolile autoimune și boala Parkinson. Totodată, s-a accentuat importanța unei colaborări strânse între instituțiile guvernamentale, specialiștii din domeniul sănătății și organizațiile de pacienți pentru a asigura acces echitabil la servicii medicale de calitate și la terapii inovatoare.
Oficialii prezenți la discuții:
- Stanislav GROPPA, Președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova, șeful Catedrei Neurologie Nr.2 a USMF ”Nciolae Testemițanu”;
- Diana MANEA, directoare IMSP Institutul de Medicină Urgentă;
- Nicolae JELAMSCHI, dr. șt. med., Director al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP);
- Dragoș GUȚU, Director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM);
- Ion DODON, Director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM);
- Vladimir BERNIC, dr. șt. med., conf. univ., ANSP, Direcția Cercetare și Inovare în Sănătate Publică.
- Neerja CHOWDHARY – Departamentul Sănătatea Creierului, OMS;
- Cassie REDLICH – Biroul Regional OMS pentru Europa;
- Sebastian WINTER – Cartierul General OMS;
- Alexandru VOLOC – Biroul OMS din Republica Moldova.
Evenimentul a fost deschis de academicianul Stanislav GROPPA, Președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova, urmat de prezentarea conceptului „Sănătatea Creierului în populația Republicii Moldova”.
- Dna Diana MANEA, directoare IMSP Institutul de Medicină Urgentă – „Asistența medicală în accidentul vascular cerebral acut și reabilitarea timpurie în Republica Moldova”
- Dl Vitalie CHIOSA, șeful Centrului Național de Epileptologie – „Managementul integrativ al rețelei de îngrijire în Epilepsie în populația Republicii Moldova”
Discuțiile din cadrul atelierului au subliniat necesitatea unor acțiuni sincronizate pentru:
- Crearea registrelor naționale pentru bolile neurologice
- Îmbunătățirea accesului la tratamente și tehnologii medicale moderne
- Dezvoltarea platformelor de reprezentare pentru pacienți și familiile acestora
- Formarea continuă a personalului medical
- Implementarea campaniilor de conștientizare privind prevenirea factorilor de risc
- Finalizarea proiectului de Declarație pentru implementarea IGAP;
- Mobilizarea sprijinului părților interesate pentru promovarea acțiunilor prioritare;
Atelierul IGAP nr. 2 reprezintă un pas semnificativ în eforturile naționale pentru îmbunătățirea sănătății neurologice în Republica Moldova, aliniindu-se la obiectivele globale stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.