Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) este marcată anual pe data de 29 octombrie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la AVC, simptomele acestuia, metodele de tratament și acțiunile de prevenire.
În această zi, organizațiile din întreaga lume desfășoară evenimente care pun accentul pe educația populației în vederea recunoașterii semnelor AVC și inițiativelor pentru a diminua consecințele AVC la nivel mondial.
Marcarea acesei zile a început în anul 2006 la inițiativa Organizației Mondiale de Accidente Vasculare Cerebrale, care a declarat, în anul 2010, AVC-ul o urgență majoră în sănătate publică.
Tematica Zilei Mondiale a AVC în 2024 este „Provocarea activă
#GreaterThanStroke” care a fost desemnată de Organizația Mondială de Accidente Vasculare Cerebrale. Aceasta evidențiază modul în care impactul sportului poate ajuta la prevenirea și reabilitarea post-AVC. Sportul având capacitatea de a atrage oamenii din diferite domenii (culturale, demografice) implicând astfel persoanele din toate categoriile sociale.
În cadrul IMSP Institutului de Medicină Urgentă medicii și rezidenții neurologi au distribuit materiale informaționale și au comunicat despre metodele de prevenire a AVC atât colegilor și pacienților internați, rudele pacienților aflați în zona de așteptare din DCMU, dar și reprezentanților mass-media care au realizat reportaje.
Simptomele specifice unui AVC pot fi asimetria feței, vorbirea incoerentă și slăbiciunea unui braț. Recunoașterea acestor semne și apelarea imediată la Serviciul de urgență 112 pot salva vieți. Datele arată că peste 30% dintre persoanele care suferă un AVC rămân dependente de îngrijire pe termen lung, dacă nu primesc ajutor în timp util.
Această patologie poate afecta pe oricine și oricănd, însă este îmbucurător faptul că până la 80% din cazurile de AVC pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos.
Acționează! Previne! Acum!