IMSP Institutul de Medicină Urgentă a avut onoarea de a găzdui, ieri, o vizită din partea unei delegații formate din reprezentanți ai Spitalului Fundației Adolphe de Rotschild și a Spitalului Gustave Roussy, din Franța, împreună cu secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș.
Din componența delegației fac parte: directorul general adjunct al Spitalului Fundației Adolphe de Rotschild, Fabrice Verrièle, șeful serviciului neurochirurgie pediatrică, Dr. Georg Dorfmüller, șeful adjunct al serviciului neurochirurgie pediatrică, Pr. Emmanuel Raffo, șeful proiectului de dezvoltare internațională, Olivier Martz și directorul pentru afaceri internaționale al Spitalului Gustave Roussy, Rémi Thiolet.
Delegația franceză a fost primită cu multă căldură de către administrația instituției, academicianul Stanislav Groppa, șeful Departamentului Neurochirurgie și Neurologie, dar și personalul medical de la IMU, familiarizându-i cu echipamentele de ultimă generație folosite în cazul pacienților diagnosticați cu epilepsie sau cu probleme neurochirurgicale.
Reprezentanții Spitalului Fundației Adolphe de Rothschild și ai Spitalului Gustave Roussy au împărtășit experiențele lor și au discutat despre posibile colaborări viitoare și au prezentat rapoarte interesante pe domeniul neurologic.
În cadrul vizitei, academicianul Stanislav Groppa, a subliniat importanța colaborării internaționale în domeniul neurologiei și epilepsiei.
„Colaborarea cu instituții medicale de prestigiu, precum Spitalul Fundației Adolphe de Rothschild și Spitalul Gustave Roussy, este esențială pentru progresul în tratamentul și cercetarea neurologică, în special în domeniul complex al epilepsiei. Schimbul de cunoștințe și experiențe ne permite să dezvoltăm noi abordări terapeutice și să îmbunătățim standardele de îngrijire pentru pacienții care suferă de aceste afecțiuni. Această vizită este o oportunitate valoroasă de a învăța unii de la alții și de a explora noi direcții de cercetare,” a declarat academicianul Groppa.
La rândul său, Vice directorul medical Diana Manea, a mulțumit oaspeților pentru schimbul de cunoștințe. ”Colaborarea noastră nu doar că va facilita schimbul de experiențe și bune practici, dar va contribui și la avansarea cercetării medicale și îmbunătățirea tratamentelor pentru pacienți. Credem cu tărie în puterea parteneriatelor internaționale și suntem dedicați să continuăm lucrul împreună pentru a aduce inovații și excelență în domeniul sănătății,” a declarat doamna Manea.
Menționăm că epilepsia este o boală a creierului care afectează aproximativ 1 din 100 - 200 de oameni sau 50-80 milioane de oameni a nivel global, manifestându-se prin crize epileptice recurente care afectează din punct de vedere medical și social viața pacientului.
70% din pacienții cu epilepsie controlează crizele epileptice cu ajutorul tratamentului medicamentos, pe când 30% din pacienți dezvoltă epilepsie farmacorezistentă care nu cedează și este imposibil de controlat cu ajutorul medicamentelor. În aceste cazuri metoda contemporană de tratament este tratamentul non-farmacologic care ține inclusiv și de tratamentul neurochirurgical cu înlăturarea focarului responsabil de generarea crizelor epileptice.
Vizita în Republica Moldova a medicilor din Franța se desfășoară la inițiativa Ministerului Sănătății și are scopul de a aprofunda cooperarea în domeniul neurochirurgiei, oncologiei și oftalmologiei pediatrice, în vederea îmbunătățirii acestor servicii în țara noastră, prin schimb de experiență și transfer de bune practici.