Un pacient diagnosticat cu AVC ischemic acut din cauza trombozei de arteră bazilară a primit o nouă șansă la viață, datorită specialiștilor de la IMU

Un pacient diagnosticat cu AVC ischemic acut din cauza trombozei de arteră bazilară a primit o nouă șansă la viață, datorită specialiștilor de la IMU

Un pacient diagnosticat cu AVC ischemic acut din cauza trombozei de arteră bazilară a primit o nouă șansă la viață, datorită intervenției rapide a medicilor specialiști de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU).

Pacientul P. T. a ajuns în Departamentul de Primiri Urgențe în stare extrem de gravă, cu dereglări de motilitate atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă, dereglări de conștiință și ale funcțiilor vitale, conform statisticelor mondiale cu o șansă de supravețuire de doar 15%.

Însă, datorită faptului că s-a adresat în fereastra terapeutică de timp în care se poate efectua revascularizarea vasului ocluzionat și a reușitei procedurii de revascularizare intervențională - trombectomie mecanică, obținându-se un scor excelent de repermeabilizare și a profesionalismului echipei de specialiști, medici neurologi intervenționiști din cadrul Laboratorului de Medicină Intervențională de la IMU, la moment, pacientul s-a restabilit, în proporție de 90%.

Investigațiile ulterioare au demonstrat recuperarea structurală și funcțională a zonei de creier aflate la risc din cauza ocluziei vasului.

Ocluzia arterei bazilarere, una dintre cele mai importante artere ale corpului uman, prezintă aproximativ 1% din toate accidentele vasculare cerebrale.

Artera bazilară este un vas vital care contribuie la circulația cerebrală posterioară. Arterele vertebrale se unesc cu artera bazilară pentru a forma sistemul vertebrobazilar, care furnizează sânge spre trunchiul cerebral - o formațiune cerebrală extrem de importantă responsabilă pentru multe funcții vitale, cum ar fi respirația, conștiința, tensiunea arterială, ritmul cardiac, etc. Are un diametru mediu de 3 până la 4 milimetri și prezintă cca 20 de artere perforante mai mici, ușor de traumat la tentativele de revascularizare.

Rata mortalității pacienților cu tromboză de arteră bazilară este mai mare de 85%, scăzând până la 40% la pacienții la care s-a reușit recanalizarea.

Costurile financiare în sumă de 128 mii lei, au fost, integral, acoperite de către CNAM.

Echipa medicală care a participat la tratarea pacientului este formată din:

Dr. Diana Manea, Director IMSP IMU;

Dr. Igor Maxim, Vicedirector Medical;

Dr. Eremei Zota, șef Departament Neurologie, Epileptologie, Boli interne;

Dr. Serghei Cobilețchi, șef Departament Anestezie și Terapie Intensivă;

Dr. Diana Zagadailov, șef Departament Imagistica

Dr. Boris Leontii, șef DCMU;

Dr. Dumitru Cernobrov, șef Secție Terapie Intensivă cu unitatea Stroke;

Dr. Igor Crivorucica, șef Secție Neurologie BCV;

Dr. Roman Smolnitchi, șef Laborator de Medicină Intervențională;

Dr. Alexandru Cordon, medic de urgență;

Dr. Cristina Cucusciuc, medic neurolog Centru Comprehensiv AVC;

Dr. Sanda Calancea, medic rezident imagist;

Dr. Danu Glavan, medic neurolog intervenționist;

 Dr. Artur Dușa, secundar neurologie intervențională;

Dr. Felicia Glavan, medic rezident neurolog;

 Dr. Serghei Taran, medic anesteziolog;

Dr. Ana Guzun, medic Terapie Intensivă;

 Dr. Vera Ciobanu, medic curant;

 Dr. Maria Parfeni, medic rezident neurolog;

 

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.