O pacientă cu AVC a fost readusă la viață datorită colaborării perfecte între Centrele AVC
Profesionalismul și coordonarea impecabilă între Centrul Primar AVC din Bălți, CNAMUP și Centrul Comprehensiv AVC au fost cruciale pentru succesul tratamentului unei paciente aflate într-o stare critică din cauza AVC.
O dovadă în acest sens, este pacienta C. A., de 70 de ani, care la 24 iulie a fost investigată (CT cerebral și angiografie a vaselor cerebrale) la Centrul Primar AVC din Bălți, la trei ore de la debutul simptomelor.
Imaginile au fost transmise prin telemedicină la Centrul Comprehensiv AVC din cadrul IMSP IMU, unde medicul imagist de gardă a confirmat ocluzia unei artere cerebrale, iar medicul neurolog de gardă a stabilit că pacienta este eligibilă pentru revascularizare prin tromboliză intravenoasă. Echipa de neurointervenționiști a decis transferul pacientei la CC AVC din Chișinău pentru o procedură de trombectomie mecanică secundară.
Din anamneză se cunoștea că pacienta se află sub tratament anticoagulant la domiciliu, astfel, s-a așteptat rezultatul coagulogramei înainte de a începe tromboliza. Tratamentul de tromboliză (un tratament complex care implică administrarea unui medicament specializat pentru dizolvarea cheagului și restabilirea fluxului de sânge către creier) s-a făcut în drum spre Centru Comprehensiv AVC. Astfel, s-a respectat principiul că timpul este creier.
Echipele medicale au lucrat împreună cu un scop comun: oferirea celei mai bune îngrijiri posibile, prin coordonarea eficientă și comunicarea strânsă între centrele de AVC din țară și Centrul Comprehensiv AVC, pacienta a beneficiat de intervenție rapidă și de tratamente de înaltă calitate, ceea ce a condus la recuperarea sa semnificativă.
Imediat ce a ajuns în Departamentul de Primiri Urgențe de la IMSP IMU, la șase ore de la debut, pacienta a fost reevaluată prin imagistică nativă și apoi transferată în Laboratorului de Medicină Intervențională pentru tratament secundar. S-a efectuat trombaspirație, urmată de tromboliză supraselectivă intraarterială, restabilindu-se fluxul sanguin. Intervenția a fost realizată cu precizie și atenție la detalii, minimizând riscurile și maximizând șansele de recuperare. La 24 de ore după tratament, deficitul neurologic al pacientei a regresat, revenind la starea inițială de sănătate.
Pacientei C. A. este un testament al importanței intervenției rapide și al profesionalismului excepțional al echipei de medici intervenționiști din cadrul Centrelor AVC de pe întreg teritoriul țării. Cu ajutorul medicilor, al determinării sale personale și al sprijinului familiei, pacienta a reușit să își revină dintr-o situație extrem de dificilă și să își regăsească bucuria vieții.
Costurile financiare în sumă de 40 mii lei, au fost, integral, acoperite de către CNAM.
Această intervenție rapidă și o bună coordonare demonstrează eficiența și profesionalismul echipelor implicate:
Dr. Diana Manea, director IMSP IMU;
Dr. Igor Maxim, Vicedirector medical;
Dr. Eremei Zota, șef Departament Neurologie, Epileptologie, Boli Interne;
Dr. Igor Crivorucica, șef Secție Neurologie BCV;
Dr. Roman Smolnitchi, șef Laborator de Medicină Intervențională;
Dr. Dumitru Cernobrov, șef Secție Terapie Intensivă cu unitatea Stroke;
Dr. Daniela Efremova, șefa Centrului Comprehensiv AVC din cadrul IMPS IMU;
Dr. Sergiu Suman, director medical CNAMUP;
Dr. Cristina Cucușciuc, medic neurolog, Centrul Comprehensiv AVC, IMSP IMU;
Dr. Grigore Dutca, medic stroke;
Dr. Doina Robu, medic imagist Centrul Comprehensiv AVC, IMSP IMU;
Dr. Artur Dușa, secundar clinic Neurologie Intervențională, IMSP IMU;
Dr. Mariana Codreanu, medic urgentist, UPU Centrul Primar AVC Bălți;
Dr. Vlada Flocea, medic coordonator, Centrul Primar AVC Bălți;
Dr. Grigore Șișcanu, anesteziolog, IMSP IMU;
Echipa de asistență medicală urgentă specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul SAMU Bălți:
Tudor Baraboi, medic de urgență;
Piotr Melnic, felcer.