Fericirea copiilor și mulțumirea pacientei N.P. din Edineț, diagnosticată cu AVC ischemic

Fericirea copiilor și mulțumirea pacientei N.P. din Edineț, diagnosticată cu AVC ischemic care, la moment, poate merge și vorbi este greu de spus în cuvinte. Cazul ei de succes este încă o dovadă a eficienței Serviciului Național de asistentă medicală al Accidentelor Vasculare Cerebrale în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești din țară, inițiat de Ministerul Sănătății.

Datorită profesionalismului specialiștilor, a bunei comunicări și a dotării cu aparataj necesar diagnosticării unui AVC a tuturor centrelor primare din țară, pacienții sunt readuși la viață și pot continua modul obișnuit de trai.

Pacienta N.P., de 37 de ani a ajuns, pe 6 august, la Unitatea Primiri Urgente din cadrul Spitalului raional Edineț cu acuzele de lipsa mișcărilor și amorțeală în partea stângă a corpului (asimetrie, dereglări de sensibilitate și de vedere). La examinarea tomografiei computerizate cerebrale s-au văzut semne de ocluzie de vas cerebral mare. Imediat medicul neurolog a contactat specialiștii de la Centrul Comprehensiv AVC din cadrul IMSP IMU și au primit răspunsul de a iniția terapia trombolitică intravenoasă.

Ulterior, pacienta, a fost transportată la IMU pentru procedura de trombextracție, de către medicii specialiști neurointervenționiști. Imediat după procedură, fluxul sanguin a fost restabilit și a regresat simptomatica neurologică practic total. Însă, a continuat tratamentul medicamentos în secțiile de profil timp de 6 zile, iar pe 12 august, pacienta a fost externată.

Menționăm că Centrul Comprehensiv AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă și-a început activitatea în data de 15 ianuarie 2024.

Lunar sunt transportați în jur de 200 de pacienți cu suspecție la AVC, sunt recepționate peste 70 de apeluri din centrele primare AVC și sunt analizate aproximativ 600 de tomografii cerebrale de către serviciul imagistic, dintre care aprox. 300 din centrele primare.

Cele 11 centre primare AVC sunt la: Bălți, Edineț, Soroca, Florești, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Comrat. Totodată, în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a fost deschis un centru multidisciplinar.

De asemenea, cu scop de coordonare a centrelor primare este disponibil serviciul de telemedicină (TeleStroke). Acesta facilitează accesul rapid la expertiza neurologică, esențială pentru gestionarea cazurilor de AVC acut, unde fiecare minut contează, prin consultarea la distanţă, cu specialiștii din cadrul centrului comprehensiv AVC, precum şi transferul de date imagistice și alte informaţii de diagnosticare pentru examinare.

Diana Manea, directoarea IMU, subliniază importanța acestei soluții inovatoare, menționând că, ”prin integrarea asistenței medicale la distanță, Centrele Primare din țară pot oferi tratament prompt și adecvat pacienților cu AVC acut la nivel local. Această abordare nu doar că îmbunătățește prognosticul pacienților, dar poate face diferența între viață și moarte. Prin eliminarea barierelor de timp și distanță, telemedicina joacă un rol crucial în salvarea de vieți și în optimizarea rezultatelor clinice”, a menționat Diana Manea.

Costurile financiare ale pacientei N.P. de la Edineț, în sumă de aproximativ 129 de mii de lei, au fost, integral, acoperite de către CNAM.

Această intervenție rapidă și o bună coordonare demonstrează eficiența și profesionalismul echipelor implicate:

Dr. Diana Manea, Director IMSP IMU

Dr. Igor Maxim, vicedirector IMSP IMU

Dr. Eremei Zota, șef Departament Neurologie, Epileptologie și Boli Interne

Dr. Serghei Cobilețchi, șef Departament Anestezie și Terapie Intensivă

Dr. Diana Zagadailov, șef Departament Imagistică

Dr. Boris Leontii, șef DCMU

Dr. Dumitru Cernobrov, șef Secție TI cu unitatea STROKE

Dr. Igor Crivorucica, șef Secție Neurologie BCV/medic coordonator CC AVC

Dr. Roman Smolnițchi, șef Laborator Medicină Intervențională

Dr. Daniela Efremova, medic curant, șefa CC AVC

Dr. Tudor Costru, secundar neurologie intervențională

Dr. Grigore Șiscanu, medic anesteziolog

Dr. Irina Rusu, medic neurolog CC AVC

Dr. Viorica Ternovschi, medic imagist CC AVC

Dr. Grigore Dutca, medic neurolog TI STROKE

Dr. Cristian Bour, medic rezident neurolog

Dr. Ana Lesciuc, medic rezident neurolog

Echipa de asistente medicale, medici logopezi, kinetoterapeuți, fizioterapeuți, infirmiere a Secțiilor de TI STROKE și Neurologie BCV.

Dr. Viorel Cioclea, Director IMSP SR Edineț

Dr. Anatoli Jitaru, vicedirector medical

Dr. Svetlana Crijanovschi, medic neurolog

Dr. Aliona Bejenari, medic rezident neurolog

Dr. Igor Nistor, medic Imagist

Sofia Dubceac, Anastasia Morari, asistente medicale ATI și Marina Grădinaru, asistentă medicală superioară ATI.

 

 

 

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.