Echipele medicale multidisciplinare din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU) au readus la viață o pacientă de 59 ani cu sângerare din anevrism cerebral.

28.02.2024
205
 
În ziua externării, pacienta vorbește, zâmbește, dar 7 zile în urmă, când a fost internată, se afla în comă, în stare extrem de gravă. Datorită echipamentelor de ultimă generație din cadrul Departamentului de Primiri Urgențe de la IMU a fost mult mai ușor de a stabili diagnosticul de hemoragie subarahnoidiană de origine anevrismală.
Metoda folosită pentru tratarea acestui caz este endovasculară minim invazivă - embolizarea pe cale endovasculară a anevrismului de emergență a arterei comunicante posterioare pe dreapta cu coil-uri de platină cu excluderea acestuia din circuitul sangvin cerebral și micșorarea riscului de resângerare repetată.
Menționăm că anevrismul cerebral este o dilatație patologică a unei artere cerebrale și cele mai expuse persoane la producerea unui anevrism cerebral sunt cele active, cele cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Odată ce sângerează anevrismul cerebral, acesta debutează subit și simptomele sale includ durere de cap foarte puternică, greață, senzația de gât înțepenit, vărsături, sensibilitate la lumină, durere puternică în zona cefei, letargie, hipertensiune arterială, pupile dilatate, atac de apoplexie, leșin sau pierderea cunoștinței.
Costurile financiare în sumă de 338 519 lei au fost integral acoperite de către CNAM.
Menționăm că datorită perfecționărilor continue, a schimbului de experiență a medicilor profesioniști, precum și grație deschiderii recente a Centrului comprehensiv AVC din cadrul IMSP Institutul de Medicinǎ Urgentǎ tratarea pacienților cu astfel de afecțiuni se efectuează după un protocol realizat de experți naționali și internaționali și fiecare minut este bine planificat pentru ca pacientului să-i fie salvată viața si functiile neurologice.
Echipa medicală care a participat la tratarea pacientei este formată din:
 Dr. Diana Manea, Vicedirector medical;
 Dr. Diana Boleac, șefă secție ATI2;
Medici ATI2: Ana Guzun, Cristina Grosu, Faina Ariadna;
 Dr. Victor Andronachi, șef Departamentul de Neurochirurgie;
 Dr. Roman Smolnițchi, șef Laboratorul de Medicină Intervențională;
 Dr. Costru Tudor, Secundar Clinic Neuroradiologie Intervențională, medic curant;
 Dr. Glavan Dan, Neurolog Intervenționist;
 Dr. Petru Breabin, medic kinetoterapeut;
 Dr. Ceban Elisei, medic DMU.

 

 

 

 

 

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.