Stimate domnule Mihail Ciocanu,
Cu prilejul zilei Dumneavoastră de naştere, Vă adresăm cele mai calde urări de sănătate, fericire şi viaţă îndelungată, alături de cei dragi şi apropiaţi. detalii...
22.10.2018

Comunicat de presă
Intervenţie de tratament a accidentului vascular cerebral, prin neurotrombextracţie, realizată în premieră în cadrul IMU... detalii...
17.10.2018

Funcţii vacante
In rezultatul desfasurarii concursului din data de 10.09.2018, pentru functia de sef, Sectia Chirurgie nr.2, invingator a fost desemnat domnul Sergiu Zaharia.
detalii...
11.09.2018

Funcţii vacante
Lista candidaţilor admişi la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante:
Şef secţie, Chirurgie nr. 2 : 1. Sergiu Zaharia Candidaţii admişi pentru participare la concursul de suplinire a funcţiei vacante sunt invitaţi pentru susţinerea interviului, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă, str.Toma Ciorbă 1, blocul administrativ, et.3, Sala de şedinţe, la 10 septembrie 2018, ora 14.00. detalii...
07.09.2018

Notă informativă
Pacientul D.E. a fost transferat din Spitalul Raional Ştefan-Vodă, la data de 23 august 2018, ora 01:34 min., cu diagnosticul "Sindrom de compresiune a antebraţului stâng"
detalii...
06.09.2018

O nouă reuşită medicală la Institutul de Medicină Urgentă
Medicii IMSP Institutului de Medicină Urgentă au intervenit cu succes în cazul unui pacient în stare gravă, diagnosticat cu hernie diafragmală pe stânga, cu deplasarea splinei, torsiunea şi strangularea stomacului.
detalii...
05.09.2018

Comunicat de Precizare
În urma difuzării în sursele mass-media a unei Ştiri privind o femeie în vârstă de 35 de ani, locuitoare a Federaţiei Ruse care a venint în vacanţă în Republica Moldova Şi a suferit un ruptura de anevrism de arteră carotidă interna dreaptă, iar directorul IMSP IMU nu permite efectuarea unei intervenţii chirurgicale necesare, IMSP IMU vine cu următoarele precizări:
detalii...
15.08.2018

Funcţii vacante
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiei vacante de Şef, Secţia Chirurgie Nr.2.
detalii...

10.02.2017

Ce este primordial în trauma acută?


Se credea până nu demult (cel puţin, în practica medicală de la noi), că într-un traumatism de locomotor principalul lucru e să diagnostichezi cât mai rapid fractura suportată de pacient şi, respectiv, să stabileşti termenii intervenţiei chirurgicale. Această metodă de abordare a bolnavului traumat îşi are justificările sale şi se menţine în picioare şi astăzi, numai că până a rezolva problemele diagnostice, medicul traumatolog trebuie să ia sub control daunele imediate, ce le poate aduce trauma stării pacientului. Să-i acorde primul ajutor medical de urgenţă pentru a-i stabiliza funcţiile organelor vitale afectate. Profesorul Gheorghe Croitoru, doctor habilitat în medicină, director al Clinicii universitare din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, menţiona într-un raport ştiinţific al său, că din cauza nerespectării acestei condiţii, rata de mortalitate a populaţiei din accidente traumatice s-a plasat în topul patologiilor cu cel mai sporit grad de deces. Or, în ţările europene trauma acută este gestionată cu suport vital avansat, acordat pacientului în sudiviziunea medicală de profil.

În contextul acestei tendinţe, o seamă de medici ai IMU (chirurgi, traumatologi, anesteziologi, medici de urgenţă) au avut prilejul de a participla la un amplu program de instruire medicală “Advanced Trauma Life Suport”, desfăşurat între 6-10 februare la Centrul universitar de simulare în Instruirea medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Lecţiile teoretice şi practice în domeniu au fost ţinute de o echipă de experţi, alcătuită din 6 formatori internaţionali în frunte cu dr. Bassell El-Osta, coordinator european şi 4 specialişti autohtoni, coordinator dr. Gheorghe Croitoru. Cursanţii au urmărit pe mulaje şi stimulatoare cum se aplică ATLS în situaţiile critice, inclusiv cu folosirea scenarilor clinice şi a algoritmilor diagnostico-curative standarde. De remarcat, că în luna iunie 2016 17 medici din Republica Moldova au beneficiat gratuit de nişte cursuri de formare medicală specială în Marea Britanie în vederea prromovării şi implementării ATLS în instituţiile medico-sanitare din Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Traumatologilor-Ortopezi din Republica Moldova în colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu” şi cu suportul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Centrului pentru Educație și Conferințe al Queens Medical Centre, Spitalului universitar din Nottingham, Ministerului Sănătății al RM, USMF „Nicolae Testemițanu” şi Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.

Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/