Comunicat de presă
Pe parcursul sărbătorilor Pascale, 28 aprile 2019 - 6 mai 2019, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă s-au adresat 2056 de persoane pentru asistenţă medicală specializată, dintre care 388 au fost spitalizate. detalii...
07.05.2019

În rezultatul desfă şură rii concursului din data de 25.04.2019, învingă tori au fost desemnaţi :
1. Mîndrilă Corneliu, şef Secţia chirurgie de zi; 2. Verejan Eduard, medic de urgenţă DCMU; 3. Chiceac Elena, medic de urgenţă DCMU; 4. Toncoglaz Maia, medic de urgenţă DCMU; 5. Tataroi Victoria, medic de urgenţă DCMU; 6. Dragan Diana, medic neurolog epileptolog maturi, Centrul NaÈ›ional de Epileptologie. detalii...
26.04.2019

Raport Anual 2018
Activitatea IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe parcursul anului 2018 şi obiectivele pentru anul 2019 detalii...
12.04.2019

Funcţie vacantă
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiei vacante de Şef, Secţia Cancelarie. detalii...
09.04.2019

Culegeri de lucrări ştiinţifice
Culegeri de lucrări ştiinţifice al Institutului de Medicină Urgentă.
Articole originale şi activitatea inovaţională aa. 2015-2018 detalii...
04.04.2019

Funcţii vacante
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiilor vacante de: - Şef, Secţia Chirurgie de zi; - Medic de urgenţă, Dep. Clinic Medicină de Urgenţă - 4 unităţi; - Medic neurolog epileptolog maturi, Centrul Naţional de Epileptologie; detalii...
25.03.2019


Intervenție de tratament a accidentului vascular cerebral, prin neurotrombextracție, realizată în premieră în cadrul IMU


La data de 29 septembrie curent, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost realizată prima intervenție neuroendovasculară de extracție a trombilor din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut.

„În țara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistență medicală specializată, depinde foarte mult de reușita tratamentului", a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 3 ore și a fost una complexă, întrucât, în urma acesteia, organele interne abdominale au fost repuse in poziție normală și diafragma reconstruită.

La fel, Boris Gîlca a accentuat că în perioada următoare, odată cu regionalizarea serviciilor specializate spitalicești, această metodă revoluționară de tratament al accidentelor vasculare cerebrale va fi extinsă și în alte spitale, în special în partea de nord și de sud a țării, pentru a oferi șanse egale pentru întreaga populație.

"Competențele necesare in neuroradiologie, au fost acumulate de echipa de chirurgi endovasculari, neurologi și anesteziști din Clinica de neurologie și neurochirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, prin specializări și perfecționări efectuate în Spitalele Universitare din Kiel (Germania), Mainz (Germania), Institutul Karolinska (Suedia), Montpelier (Franta), Milan (Italia). Această reușită se datorează în mare parte parteneriatului dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie a Institutului de Medicină Urgentă și Departamentul de neuroradiologie a Spitalului universitar din Kiel, unde membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri. Fiind în vizită în clinica noastră, în luna iulie curent, Presedintele Societății de neuroradiologie din Germania, profesorul Olave Jansen, a apreciat înalt pregătirea teoretică și practică a doctorilor noștri și s-a lăsat încrezut de reusita intervențiilor neuroendovasculare în Republica Moldova", a menționat șeful Clinicii de neurologie și neurochirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, academicianul Stanislav Groppa.

La rîndul său, Directorul Institutului de Medicină Urgentă, profesorul universitar Mihai Ciocanu a menționat că "Intervenția de extracție mecanică a trombilor din vasele cerebrale, a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) și Compania Națională de Asigurări în Medicină care au dotat Laboratorul de medicină intervențională cu angiograf, sisteme speciale de management a spațiilor și consumabile necesare".

Neurotrombextracția mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea maselor trombotice din circuitul cerebral sub ghidaj angiographic și cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) și aspirației vacuum. Dacă în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) rata de success constituie un pacient din 8, atunci în urma trombectomiei mecanice unul din 3 pacienți este recuperat în totalitate.

"Pe data de 29 septembrie la orele 9:40 dimineata a fost adusa cu ambulanța o pacienta de 63 ani cu tablou clinic de ictus cerebral, manifestând stare de confuzie, pareza profundă în membrul superior și inferior pe stânga, limitarea motilității globilor oculari, deformarea unghiului gurii din partea stinga și afazie. Este foarte important faptul că pacienta se afla în fereastra terapeutică, debutul bolii fiind de o ora și jumătate. S-a efectuat Tomografia computerizată, unde s-a confirmat diagnosticul de ocluzie de vas de calibru mare în bazinul arterei cerebrale medii pe dreapta. Conform protocolului s-a inițiat tromboliza sistemică, dar fără efect. Imediat pacienta a fost transferată în Laboratorul de Medicină Intervențională a Institutului de Medicină Urgentă, unde s-a efectuat angiografia selectivă și s-a inițiat procedura de neurotrombextracție mecanică. În perioada postintervențională complicații nu au fost, evoluția clinică a fost una favorabilă, cu restabilirea mișcărilor în membrul superior și inferior, recuperarea mișcărilor fine în mână, dispariția limitării motilității oculare si dereglarilor de vorbire", a subliniat șeful Secției de chirurgie endovasculară, Sorin Barat, care împreună cu chirurgul endovascular Roman Smolnițchi, a efectuat prima intervenție de neurotrombextractie mecanică.

"Este îmbucurător faptul că intervenții neuroendovasculare vor fi efectuate și în Republica Moldova. Experiența internatională arată că aceste operații sunt cele mai eficiente în cazul accidentelor vasculare cerebrale acute și dau cele mai bune rezultate. Este necesar de a prioritiza acest tip de intervenții. CNAM va examina împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale crearea unui program special pentru intervenții endovasculare pe creier", a menționat directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Dumitru Parfentiev.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat importanța susținerii unor astfel de instruiri și proiecte comune, care aduc un beneficiu direct cetățenilor, menționând că Guvernul Japoniei are deja o colaborare frumoasă cu țara noastră și ramân deschiși în continuare pentru a facilita proiectele eficiente în domeniul sănătății din Republica Molodva.

Anual, în Republica Moldova, peste 12000 de pacienți au nevoie de îngrijiri medicale calificate, ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale ischemice.


Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/