Inaugurarea celei mai mari Unități de Primiri Urgente din țară la IMU

05.05.2023
880

La Institutul de Medicină Urgentă (IMU), joi, 4 mai, a avut loc un eveniment deosebit, unde au participat oficiali de rang înalt. A fost inaugurat blocul Unității Primiri Urgențe dotat cu mobilier și echipament medical de ultimă generație. 

La evenimentul oficial a participat președinta Republicii Moldova, Dna Maia Sandu, care a adus un mesaj de felicitare pentru această realizare importantă: ”Felicitări pentru deschiderea celei mai mari Unități de Primiri Urgențe din țară”, a spus Dna Maia Sandu.

La rândul său, ministra Sănătății, Dna Ala Nemerenco, a venit cu cele mai frumoase gânduri față de implicarea cu succes a tuturor părților din cadrul acestui proiect, gestionat de către ministerul pe care îl conduce.

”Institutul de Medicină Urgentă, reprezintă instituția de referință pentru majoritatea urgențelor medico-chirurgicale majore din țară. Anual, în cadrul instituției sunt spitalizați peste 27 mii de pacienți, iar numărul de intervenții chirurgicale constituie între 22 și 24 mii. În Unitatea de Primiri Urgențe sunt deserviți la moment aproximati 85 mii pacienți, iar pentru viitor ne așteptăm la o majorare de până la 120 mii de pacienți deserviți anual.

Acest proiect, realizat de Uniunea Europeană în colaborare cu Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, dar și cu o contribuție a altor parteneri de dezvoltare, cum este Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, Bănca Mondială și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, demonstrează că sistemul de sănătate din țara noastră nu este singur în calea sa de consolidare și de perfecționare a capacităților.

 

Prin acest proiect, dorim să contribuim și noi la o Europă mai sigură, mai pregătită pentru a face față provocărilor legate de dezastre și alte situații de urgență. Ne dorim să demonstrăm, așa cum am făcut-o în timpul pandemiei, prin ajutorarea celor peste 6000 de pacienți critici, așa cum procedăm acum în deservirea medicală necondiționată a peste 2000 de pacienți din rândul persoanelor refugiate din Ucraina, că suntem o instituție medicală de încredere, cu infrastructură și personal pregătit, gata să contribuim la salvarea de vieți omenești și o sănătate mai bună a cetățenilor”, a menționat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu.

Aducem sincere mulțumiri partenerilor pentru aportul esențial în realizarea proiectului:

  • Comisia Europeană;
  • Guvernului României și tuturor agențiilor de profil din România;
  • Guvernul Republicii Moldova;
  • Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova;
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România și structurilor sale coordonatoare ale proiectului;
  • Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, Banca Mondială și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație;
  • Compania de construcții Eurostil Construct SRL și Compania de proiectare Arhidoc SRL.

Construcția Unității Primiri Urgențe a fost realizată în cadrul proiectului transfrontalier „Zona de cooperare transfrontalieră România-Moldova o zonă mai sigură prin îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descărcerare (SMURD), creșterea nivelului de pregătire și menținerea a capacității personalului de intervenție în situații de urgență” finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România–Republica Moldova 2014-2020.

UPU – este o subdiviziune structurală a Institutului de Medicină Urgentă, cu personal medical propriu, cu o pregătire profesională specială, destinat triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă a pacienţilor cu afecțiuni acute, care sunt transportaţi la spital cu ambulanţele, prin transfer interspitalicesc sau prin adresări spontane.  Suprafața totală a încăperilor UPU este de aproximativ 2000 metri pătrați.  

 

În UPU există spații speciale, destinate triajului și documentării pacienților, precum și pentru acordarea servicilor medicale specalizate:

  1. a) Zona de resuscitare (Cod roşu) – spații destinate acordării asistenţei medicale de urgenţă/resuscitare pacienţilor aflaţi în stare critică, având nevoie de intervenţia imediată a medicilor;
  2. b) Zona pentru evaluare şi tratament imediat (Cod galben) – spaţiu destinat primirii, evaluării, monitorizării şi aplicării tratamentului de urgenţă a pacienţilor care necesită investigaţii şi îngrijiri imediate, având funcţiile vitale stabile la momentul sosirii, dar cu potenţial de agravare pe termen scurt;
  3. c) Zona pentru evaluare şi tratament al urgenţelor minore (Cod verde) – spaţiu destinat primirii, evaluării şi aplicării tratamentului de urgenţă pacienţilor care se prezintă cu probleme acute, dar care nu pun viaţa în pericol şi nu necesită monitorizare şi tratament imediat;
  4. d) Zona albastră – spațiu destinat consultațiilor pacienților ce nu necesită intervenții urgente sau resurse speciale, cu locuri de cazare și supraveghere.

UPU dispune de sisteme proprii de Tomografie Computerizată, Ultrasonografie, Radiografie, Laborator de urgență, săli pentru mici intervenții chirurgicale, cabinete specializate pentru examinări și proceduri medicale, inclusiv stomatologice.

Sistemele inginerești ale UPU asigură toate încăperile cu aer condiționat supus filtrării HEPA, încălzire și umiditate dirijată.

Sistemul informațional al UPU este destinat colectării, prelucrării și integrării tuturor datelor despre pacienți, inclusiv al imaginilor imagistice. Digitalizarea informațiilor oferă avantaje sustenabile în diagnosticarea rapidă și tratamentul eficient al pacienților cu urgențe medico-chirurgicale majore.  

Costul sistemelor inginerești și lucrărilor de construcție a UPU constituie 49,2 milioane lei, din care 15,2 milioane lei sunt acoperite de Uniunea Europeană și 34,0 milioane lei de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova prin alocări speciale din Bugetul de stat. Concomitent, Ministerul Sănătății a alocat 41,9 milioane lei din surse centralizate și ale proiectelor partenerilor de dezvoltare (Bănca Mondială,  Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație) pentru dotarea UPU cu dispozitive medicale noi.

 

La eveniment au participat oficiali de rang înalt, secretari de stat, directori de spitale, lucrători medicali și parteneri internaționali. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.