Multstimate colege!
Astăzi, de Ziua Internaţională a Femeii, avem o ocazie în plus pentru a Vă exprima respectul şi aprecierea deosebită faţă de voi: mame, bunici, surori, soţii sau prietene. detalii...
07.03.2019

Comunicat
Promovarea imaginii medicilor în societate prin intermediul unei campanii sociale lansate de IMU detalii...
10.01.2019

Comunicat
Încă o premieră absolută în tratamentul endovascular al afecţiunilor vasculare cerebrale în Republica Moldova detalii...
18.12.2018

Conferinţa anuală IMSP IMU "Actualităţi şi Constroverse în Managementul Urgenţelor Medico-Chirurgicale"
Astăzi, 7 decembrie 2018, în cadrul Instutului de Medicină Urgentă s-a desfăşurat Conferinţa anuală IMSP IMU "Actualităţi şi Constroverse în Managementul Urgenţelor Medico-Chirurgicale". detalii...
07.12.2018

IMSP IMU va beneficia de construirea şi reorganizarea Unităţii de Primiri Urgente
IMSP Institutului de Medicină Urgentă va beneficia de construirea şi reorganizarea Unităţii de Primiri Urgente (UPU) conform standardelor europene, datorită implicării instituţiei în proiectul transfrontalier "The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service of Resuscitation and Extraction (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintain the capacity of prefossional personnel to intervene in emergency situations - SMURD 2". detalii...
28.11.2018

Comunicat comun de presă
Ambasada Republicii Federale Germania şi Ambasada Republicii Franceze anunţă următoarele: detalii...
28.11.2018


Încă o premieră absolută în tratamentul endovascular al afecțiunilor vasculare cerebrale în Republica Moldova


Un bărbat în vârstă de 49 de ani a fost salvat de către medicii Institutului de Medicină Urgentă, în urma rupturii de anevrism intracranian, prin tratamentul endovascular al ictusului hemoragic, implimentat în premieră în Republica Moldova.

Pacientul a fost internat în spital la data de 12 decembrie curent, cu acuze de cefalee violentă, grețuri și vomă, după un efort fizic. În urma examinărilor medicale, barbatul a fost diagnosticat cu cccident vascular cerebral hemoragic, cu eruperea de anevrism de arteră cerebrală medie pe dreapta, hemoragie subarahnoidiană spontană, edem cerebral difuz, hemipareză ușoară pe stânga, Hunt Hess III.

În scopul stabilirii tacticii de tratament, a fost format un consilium medical, în componența șefului Clinicii de Neurologie și Neurochirurgie, Stanislav Groppa, șefului Departamentului Clinic Neurochirurgie, Iulian Glavan, șefului Secției Neurochirugie, Ion Marina, șefului secției Angiochirurgie, Sorin Barat, sefului Laboratorului de Medicină Intervențională, Roman Smolnițchi, șefului secției Anestezie și Terapie Intensivă, Sergiu Cobîlețchi, care a luat decizia de a recurge la Angiografie prin substracție digitală a arterelor cerebrale, cu embolizare (sigilare) prin "coiling" a anevrismului din bifurcația arterei cerebrale medii pe dreapta.

Intervenția endovasculară de embolizare urgentă de anevrism intracranian rupt, complicat cu hemoragie subarahnoidiană, a fost efectuată cu succes, în premieră pentru un spital public din Republica Moldova.

În prezent, starea pacientului este stabilă, fără deficiențe neurologice.

Această reușită a medicilor chirurgi vasculari și endovasculari ai Laboratorului de Medicină Intervențională a Institutului de Medicină Urgentă, vine să întregească succesivitatea metodelor contemporane de tratament ale accidentelor vasculare cerebrale ischemice și hemoragice.

Este necesar de menționat că acum o lună în urmă, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă, au fost realizate și primele intervenții minim invazive de neurotrombextrcație în accidentele vasculare cerebrale ischemice acute.

Administrația Institutului de Medicină Urgentă va extinde în anul 2019 numărul intervențiilor neuroendovasculare în tratamentul accidentelor vasculare cerebrale acute. În acest scop Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină au planificat alocarea resurselor financiare necesare.


Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/