Anul 2020 - Anul Internațional al Asistenților Medicali și Moașelor

        Blânde și cu suflet bun, atente la nevoile oamenilor și sincere, curajoase și neînfricate, asistentele medicale și moașele sunt considerate pe bună dreptate veriga de legătură dintre medic și însănătoșirea pacientului. Ele alină atunci când durerea este prea mare. Ele ascultă, de multe ori, fără voie povești de viață și tămăduiesc cât de puțin din durere prin sfaturile și povețele de încurajare. Moașele se bucură zilnic de o nouă experiență de viață, de o nouă trăire a mamelor, de un nou început plin de speranță.

        Profesia de asistent medical sau moașă nu este predestinată oricui. Să fii la straja sănătății unei societăți, alături de medici, este un dar de la Dumnezeu, ce ar trebui prețuit de fiecare, mulțumindu-le necontenit pentru îngrijirea atentă și nopțile nedormite, dar petrecute lângă pacienți.

        În semn de recunoștință, poate, în semn de gratitudine, poate, în semn de înaltă prețuire, poate, anul 2020, este declarat Anul Internațional al Asistenților Medicali și Moașelor.

        Celebrat pentru prima dată, anul dedicat asistenților medicali și moașelor, oferă o oportunitate unică pentru valorificarea acestor profesii. Astfel, toate națiunile de pe glob își vor uni eforturile pentru a oferi importanță profesiilor de asistent medical și de moașă, dar și a lucra în direcția prevenirii reducerii acestor cadre medicale.

        Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a desemnat 2020 – Anul internațional al asistentei medicale și moașei. De asemenea, această inițiativă are în vedere și recunoașterea activităților asistenților și moaselor din întreaga lume și a pleda pentru investiții sporite în această forță de muncă, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, educație și dezvoltare profesională.

        Anul 2020 este important pentru OMS în contextul consolidării activității și titulaturii de asistentă medicală și moașă pentru întreg sistemul de sănătate, la nivel global. Conform organizațiilor internaționale, asistentele și moașele sunt esențiale pentru menținerea și adecvarea stării de sănătate a populației. Există regiuni la nivel global în care, conform datelor statistice ale OMS, asistentele medicale și moașele reprezintă peste 50 la sută din totalul forței de muncă.

        Oficial, ziua de 12 mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a fondatoarei primei şcoli laice de asistent medical din lume - Florence Nightingale. În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu anul 1994.

 

 

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.