Funcţii vacante
In rezultatul desfasurarii concursului din data de 10.09.2018, pentru functia de sef, Sectia Chirurgie nr.2, invingator a fost desemnat domnul Sergiu Zaharia.
detalii...
11.09.2018

Funcţii vacante
Lista candidaţilor admişi la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante:
Şef secţie, Chirurgie nr. 2 : 1. Sergiu Zaharia Candidaţii admişi pentru participare la concursul de suplinire a funcţiei vacante sunt invitaţi pentru susţinerea interviului, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă, str.Toma Ciorbă 1, blocul administrativ, et.3, Sala de şedinţe, la 10 septembrie 2018, ora 14.00. detalii...
07.09.2018

Notă informativă
Pacientul D.E. a fost transferat din Spitalul Raional Ştefan-Vodă, la data de 23 august 2018, ora 01:34 min., cu diagnosticul "Sindrom de compresiune a antebraţului stâng"
detalii...
06.09.2018

O nouă reuşită medicală la Institutul de Medicină Urgentă
Medicii IMSP Institutului de Medicină Urgentă au intervenit cu succes în cazul unui pacient în stare gravă, diagnosticat cu hernie diafragmală pe stânga, cu deplasarea splinei, torsiunea şi strangularea stomacului.
detalii...
05.09.2018

Comunicat de Precizare
În urma difuzării în sursele mass-media a unei Ştiri privind o femeie în vârstă de 35 de ani, locuitoare a Federaţiei Ruse care a venint în vacanţă în Republica Moldova Şi a suferit un ruptura de anevrism de arteră carotidă interna dreaptă, iar directorul IMSP IMU nu permite efectuarea unei intervenţii chirurgicale necesare, IMSP IMU vine cu următoarele precizări:
detalii...
15.08.2018

Funcţii vacante
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiei vacante de Şef, Secţia Chirurgie Nr.2.
detalii...

Noi oportunităţi de colaborare între IMSP IMU şi UNPR
La 18 iulie curent, conducerea IMSP IMU a avut o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) şi ai Asociaţiei Investitorilor din România.
detalii...

Medicii IMSP IMU instruiţi în domeniul comunicării
În perioada 13 - 15 iulie 2018, IMSP Institutul de Medicină Urgentă desfăşoară un curs de instruire în domeniul comunicării cu genericul "Relaţia medic-pacient şi factorii ce influenţează comunicarea eficientă", destinat personalului medical din cadrul instituţiei.
detalii...

Numarul intoxicaţiilor cu ciuperci este în creştere
În ultima perioadă se atestă o sporire a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în rândul populaţiei Republicii Moldova, doar în perioada 09-13 iulie au făcut intoxicaţie la ciuperci 11 persoane mature şi 6 copii, dintre care un copil a decedat.
detalii...

Medicii IMSP IMU i-au replantat cu succes degetul de la mână unei paciente de doar 11 ani
Două echipe de chirurgi şi anesteziologi ai Secţiei de Microchirurgie au operat în regim de urgenţă timp de şapte ore o pacientă căreia i-au replantat degetul 3 de la mână dreaptă. Fata şi-a fracturat degetul într-un accident în timpul antrenamentelor.
detalii...
27.06.2018

Aviz
Astăzi, 21 iunie 2018, ora 15:30, în cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă, se va desfăşura conferinţa Imagistica digitală şi comunicaţii în medicină (DICOM). În acest an, tema conferinţei este "Usage of VI-SEEM infrastructure for mobile DICOM". În cadrul conferinţei participanţii vor avea posibilitatea să prezinte şi să pună în discuţie 3 subiecte cheie, vizavi de tema generală a conferinţei.

Premiul mare şi 7 medalii de aur pentru IMSP IMU la Euroinvent - 2018
O echipă de medici şi cadre didactice ai IMSP Institutului de Medicină Urgentă, alături de inventatori şi cercetători din peste 34 ţări, au participat la Euroinvent 2018 - Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării, desfăşurată la Iaşi, România,
detalii...

02.11.2016

Securitate medicală după modelul de la TARTU


Asumarea tratamentului clinic al unui pacient presupune un algoritm de proceduri medicale, ce contribuie la înfăptuirea în termen a procesului medical recuperator. Dintre ele profilaxia infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti) stă pe primul loc. De obicei, pacienţii sunt expuşi cel mai des în momentele de internare în secţiile de reanimare şi terapie intensivă, unde, fiind ţintuiţi la pat pre-sau postoperator, pot contracta diverse maladii infecţioase cu caracter microbian patogen (pneumonie, hepatită ş.a.). Ce prevede ştiinţa medicală contemporană în această privinţă şi cum trebuie de procedat pentru a evita comorbodităile infecţioase? Această întrebare a constituit obiectivul recentei vizite de lucru, efectuată la Institut (a doua la număr) de către o delegaţie de colaboratori ştiinţifici, şi medici practicieni din or. Tartu, Estonia, pe fondul colaborarii tematice înfiripată acum doi ani.

Cooperarea cu Universitatea din Tartu tinde să se transforme treptat întro tradiţie, prin care medicii chirurgi şi anesteuziologi de la Institutul de Medicină Urgentă îşi pot îmbogăţi metodele de tratament şi recuperare grabnică a pacienţilor. De această dată schimbul de experienţă s-a axat pe asigurarea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor critici, internaţi în secţiile de reanimare şi terapie intensivă.

Dr. Piret Mitt, şeful Departamentului de evidenţă şi control a infecţiilor nosocomiale al Spitalului universitar din or. Tartu, a ţinut să menţioneze, că, practic, cele mai frecvente cazuri de îmbolnăvire în aceste subdiviziuni se produc din cauza bacteriei Stafilococus. Pentru a preveni infectarea, medicul (anestezist) administrează o doză definită de Cefazolină, preponderent în venă (nu în muşchi) pentru a accelera efectul curativ. Mai departe, personalul medical are grijă ca pacientul să beneficieze de toate cerinţele regimului sanitaro-igienic. Veghează la presiunea aerului pompat în mască intubată, îi curăţă dinţii, îi face tualeta şi îi menţine puţin ridicată de la jumătate poziţia corpului ca să nu permită pătrunderea salivei în plămâni, ce ar putea provoca dezvoltarea pneumoniei. Cu alte cuvinte, pacientul în stare comotoasă trebuie să aibă parte de aceeiaşi îngrijire pe care el şi-ar exercita-o, dacă ar fi în cunoştinţă şi în posibilitatea de a se mişca. S-au discutat şi alte probleme de ordin igienic-sanitar şi curativ, specifice instituţiei medicale cu profil chirurgical de urgenţă. Multe din recomandările medicilor estonieni au fost deja aplicate la deservirea pacienţilor din spitalul IMU, asta după ce un grup de lucrători medicali au vizitat Spitalul Universitar din Tartu, luând cunoştinţă de condiţiile şi regulile de întreţinere igienico-sanitare de acolo.

Graţie acestui proiect, secţiile Chirugie, Neurochirurgie, Traumatologie, Anestezie, Terapie intensivă, Reanimare şi Bloc operator din IMU au fost înzestrate cu dispozitive de igienizare a mâinilor Lampe Derma Lux, puse la dispoziţia Institutului sub formă de donaţie (în valoare de 4000 de euro) de Spitalul universitar din Tartu, ceea ce a permis sporirea gradului de securitate igiencă a lucrătorilor medicali şi pacienţilor catetirizaţi.

Făcând o excursie prin secţiile meţionate, colegii din Estonia, conduşi de directorul IMU Mihail Ciocanu şi vicedirectorul medical Andrei Uncuţă, au rămas plăcut surprinşi de schimbările survenite după prima lor vizită din anul trecut, apreciind entusiasmul şi motivarea asistentelor medicale de se implica activ în procesul de instruire şi armonizare la standardele noi de profilaxie. Dr. Piret Mitt: ”Scopul nostru este de a vă ajuta să implementaţi politici eficiente de tratament antibacterial. V-am oferit recomandări şi indicaţii de bază, iar Dvs. va trebui în cadrul proiectului adiţional să le adaptaţi într-o manieră cât mai optimală pentru instituţie”.

Din delegaţia estoniană au mai făcut parte dr. Vivika Adamson, dr. Kadri Kermes, dr. Kristi Tael, dr. Ljudmila Linnik, dr. Tiina Teder şi dr Urmas Siigur.


Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/