Multstimate colege!
Astăzi, de Ziua Internaţională a Femeii, avem o ocazie în plus pentru a Vă exprima respectul şi aprecierea deosebită faţă de voi: mame, bunici, surori, soţii sau prietene. detalii...
07.03.2019

Comunicat
Promovarea imaginii medicilor în societate prin intermediul unei campanii sociale lansate de IMU detalii...
10.01.2019

Comunicat
Încă o premieră absolută în tratamentul endovascular al afecţiunilor vasculare cerebrale în Republica Moldova detalii...
18.12.2018

Conferinţa anuală IMSP IMU "Actualităţi şi Constroverse în Managementul Urgenţelor Medico-Chirurgicale"
Astăzi, 7 decembrie 2018, în cadrul Instutului de Medicină Urgentă s-a desfăşurat Conferinţa anuală IMSP IMU "Actualităţi şi Constroverse în Managementul Urgenţelor Medico-Chirurgicale". detalii...
07.12.2018

IMSP IMU va beneficia de construirea şi reorganizarea Unităţii de Primiri Urgente
IMSP Institutului de Medicină Urgentă va beneficia de construirea şi reorganizarea Unităţii de Primiri Urgente (UPU) conform standardelor europene, datorită implicării instituţiei în proiectul transfrontalier "The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service of Resuscitation and Extraction (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintain the capacity of prefossional personnel to intervene in emergency situations - SMURD 2". detalii...
28.11.2018

Comunicat comun de presă
Ambasada Republicii Federale Germania şi Ambasada Republicii Franceze anunţă următoarele: detalii...
28.11.2018

06.10.2016

Localizăm maladia cu o precizie milimetrică


Din anul 2016 la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a început să funcţioneze un echipament medical de ultima generaţie, ce se numeşte Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN). De acum înainte, pacienţii cu afecţiuni grave la cutia cranio-cerebrală, coloana vertebrală, sistemul vascular, abdomen şi articulaţii vor fi investigaţi cu RMN, o procedură de diagnostic imagistic eficientă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă. Tehnologia medicală respectivă are la bază principiul impulsurilor magnetice şi filmează cu o rezoluţie foarte mare părţile afectate ale corpului uman, permiţînd evidenţierea legiunilor până la dimensiuni milimetrice.

După ce rezultatele testului IRM (şi filmul) sunt trimise medicului curant (inclusiv, prin e-mail), acesta poate detecta cu exactitate procesele patologice pornite în organism.

Înainte de a vă adresa specialistului pentru investigarea IRM, trebuie să consultaţi medicul specialist sau cel de familie, care va indica în fişa de trimitere tipul patologiei şi zona afectată, starea fiziologică de moment (la femei, dacă sunt însărcinate) şi date mai recente de anamneză (după vreo intervenţie chirurgicală cu aplicarea tijelor sau protezelor metalice).

Pentru a trece examenul IRM nu este nevoie de o pregătire specială (cu excepţia, când pacientul necesită postoperator o perioadă de recuperare sau urmează să fie investigat la abdomen, pentru care fapt el nu consumă alimente şi lichide cel puţin 4-5 ore până la investigaţie). De asemenea, în unele cazuri medicul imagist solicită datele analizei de laborator pentru evaluarea funcţiei tractului renal.

Remarcă. Pacienţii, care au în corp obiecte metalice, pot fi investigaţi la RMN, dacă prezintă un extras cu specificarea modelului şi caracteristicilor tehnice ale dispozitivului aplicat, ce confirmă că acţiunea câmpului magnetic nu afectează implantul şi nu pune în pericol viaţa omului.

Iar acum vom răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări, ce parvin de la pacienţi.

Cât durează o investigaţie IRM? În mod obişnuit o investigaţie IRM se desfăşoară pe parcursul a 30-40 de minute (pe seg¬mentul anatomic), dar acest interval poate ajunge şi până la 1-1,5 ore, în funcţie de secţiunea corpului uman, supusă procedurii de investigare, şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Ce se întâmplă pe durata investigaţiei IRM ? Din moment ce intră în cabina imagistică pacientul este rugat să se culce pe masa de consultaţie, ce-i asigură un confort condiţionat. I se dă să ţină în mână un dispozitiv de alarmă, pe care îl poate aplica în caz de apare vreo necesitate. Aparatul este fixat şi deschis în ambele părţi, excluzând eventualele incidente. Procedura propriu-zisă nu este dureroasă. Pe toată durata aflării n camera de scanat pacientul este supravegheat de medicul imagist prin fereastră şi la monitor.

Ce obligaţii are pacientul în timpul investigaţiei IRM? Toate bijuteriile, obiectele şi protezele dentare metalice le lasă în camera de aşteptare. În cazul femeielor, machiajul este contraindicat. La consultaţie pacientul poartă pe el un halat special.

Există efecte secundare în cazul IRM-ului ? Până în prezent, practica medicală n-a atestat efecte secundare la investigaţiile prin RMN. Metoda de diagnosticare nu utilizează raze X. In cazuri rare, pot aparea:

- furnicături la nivelul cavitatii bucale (la pacienţii cu dentiţie de metal);

- incalzirea zonei examinate (ceea ce este normal, deoarece aparatul foloseşte cîmp magnetic).

Un fapt important: despre toate efectele şi senzaţiile simţite (greată, vomă, cefalee, ameţeală, durere sau dificultăţi de respiraţie) pacientul trebuie să comunice medicului de la pupitrul tehnic.

Dacă femeia însărcinată poate face un IRM ? În general nu (mai ales, în trimestrele I şi II de sarcină). Femeile gravide, care urmează să treacă testul IRM, trebuie să informeze personalul medical şi în caz de suspiciune a sarcinii.

Când pot fi luate rezultatele? Rezultatele investigaţiei IRM sunt remise pacientului imediat după examinare. În raportul medical medicul descrie detaliile, rezultatele şi indicaţiile investigaţiei. Suplimentar se livrează un CD cu date si pelicula cu cele mai importante imagini ale segmentului investigat.


Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/