Funcţii vacante
In rezultatul desfasurarii concursului din data de 10.09.2018, pentru functia de sef, Sectia Chirurgie nr.2, invingator a fost desemnat domnul Sergiu Zaharia.
detalii...
11.09.2018

Funcţii vacante
Lista candidaţilor admişi la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante:
Şef secţie, Chirurgie nr. 2 : 1. Sergiu Zaharia Candidaţii admişi pentru participare la concursul de suplinire a funcţiei vacante sunt invitaţi pentru susţinerea interviului, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă, str.Toma Ciorbă 1, blocul administrativ, et.3, Sala de şedinţe, la 10 septembrie 2018, ora 14.00. detalii...
07.09.2018

Notă informativă
Pacientul D.E. a fost transferat din Spitalul Raional Ştefan-Vodă, la data de 23 august 2018, ora 01:34 min., cu diagnosticul "Sindrom de compresiune a antebraţului stâng"
detalii...
06.09.2018

O nouă reuşită medicală la Institutul de Medicină Urgentă
Medicii IMSP Institutului de Medicină Urgentă au intervenit cu succes în cazul unui pacient în stare gravă, diagnosticat cu hernie diafragmală pe stânga, cu deplasarea splinei, torsiunea şi strangularea stomacului.
detalii...
05.09.2018

Comunicat de Precizare
În urma difuzării în sursele mass-media a unei Ştiri privind o femeie în vârstă de 35 de ani, locuitoare a Federaţiei Ruse care a venint în vacanţă în Republica Moldova Şi a suferit un ruptura de anevrism de arteră carotidă interna dreaptă, iar directorul IMSP IMU nu permite efectuarea unei intervenţii chirurgicale necesare, IMSP IMU vine cu următoarele precizări:
detalii...
15.08.2018

Funcţii vacante
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiei vacante de Şef, Secţia Chirurgie Nr.2.
detalii...

Noi oportunităţi de colaborare între IMSP IMU şi UNPR
La 18 iulie curent, conducerea IMSP IMU a avut o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) şi ai Asociaţiei Investitorilor din România.
detalii...

Medicii IMSP IMU instruiţi în domeniul comunicării
În perioada 13 - 15 iulie 2018, IMSP Institutul de Medicină Urgentă desfăşoară un curs de instruire în domeniul comunicării cu genericul "Relaţia medic-pacient şi factorii ce influenţează comunicarea eficientă", destinat personalului medical din cadrul instituţiei.
detalii...

Numarul intoxicaţiilor cu ciuperci este în creştere
În ultima perioadă se atestă o sporire a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în rândul populaţiei Republicii Moldova, doar în perioada 09-13 iulie au făcut intoxicaţie la ciuperci 11 persoane mature şi 6 copii, dintre care un copil a decedat.
detalii...

Medicii IMSP IMU i-au replantat cu succes degetul de la mână unei paciente de doar 11 ani
Două echipe de chirurgi şi anesteziologi ai Secţiei de Microchirurgie au operat în regim de urgenţă timp de şapte ore o pacientă căreia i-au replantat degetul 3 de la mână dreaptă. Fata şi-a fracturat degetul într-un accident în timpul antrenamentelor.
detalii...
27.06.2018

Aviz
Astăzi, 21 iunie 2018, ora 15:30, în cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă, se va desfăşura conferinţa Imagistica digitală şi comunicaţii în medicină (DICOM). În acest an, tema conferinţei este "Usage of VI-SEEM infrastructure for mobile DICOM". În cadrul conferinţei participanţii vor avea posibilitatea să prezinte şi să pună în discuţie 3 subiecte cheie, vizavi de tema generală a conferinţei.

Premiul mare şi 7 medalii de aur pentru IMSP IMU la Euroinvent - 2018
O echipă de medici şi cadre didactice ai IMSP Institutului de Medicină Urgentă, alături de inventatori şi cercetători din peste 34 ţări, au participat la Euroinvent 2018 - Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării, desfăşurată la Iaşi, România,
detalii...

06.10.2016

Localizăm maladia cu o precizie milimetrică


Din anul 2016 la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a început să funcţioneze un echipament medical de ultima generaţie, ce se numeşte Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN). De acum înainte, pacienţii cu afecţiuni grave la cutia cranio-cerebrală, coloana vertebrală, sistemul vascular, abdomen şi articulaţii vor fi investigaţi cu RMN, o procedură de diagnostic imagistic eficientă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă. Tehnologia medicală respectivă are la bază principiul impulsurilor magnetice şi filmează cu o rezoluţie foarte mare părţile afectate ale corpului uman, permiţînd evidenţierea legiunilor până la dimensiuni milimetrice.

După ce rezultatele testului IRM (şi filmul) sunt trimise medicului curant (inclusiv, prin e-mail), acesta poate detecta cu exactitate procesele patologice pornite în organism.

Înainte de a vă adresa specialistului pentru investigarea IRM, trebuie să consultaţi medicul specialist sau cel de familie, care va indica în fişa de trimitere tipul patologiei şi zona afectată, starea fiziologică de moment (la femei, dacă sunt însărcinate) şi date mai recente de anamneză (după vreo intervenţie chirurgicală cu aplicarea tijelor sau protezelor metalice).

Pentru a trece examenul IRM nu este nevoie de o pregătire specială (cu excepţia, când pacientul necesită postoperator o perioadă de recuperare sau urmează să fie investigat la abdomen, pentru care fapt el nu consumă alimente şi lichide cel puţin 4-5 ore până la investigaţie). De asemenea, în unele cazuri medicul imagist solicită datele analizei de laborator pentru evaluarea funcţiei tractului renal.

Remarcă. Pacienţii, care au în corp obiecte metalice, pot fi investigaţi la RMN, dacă prezintă un extras cu specificarea modelului şi caracteristicilor tehnice ale dispozitivului aplicat, ce confirmă că acţiunea câmpului magnetic nu afectează implantul şi nu pune în pericol viaţa omului.

Iar acum vom răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări, ce parvin de la pacienţi.

Cât durează o investigaţie IRM? În mod obişnuit o investigaţie IRM se desfăşoară pe parcursul a 30-40 de minute (pe seg¬mentul anatomic), dar acest interval poate ajunge şi până la 1-1,5 ore, în funcţie de secţiunea corpului uman, supusă procedurii de investigare, şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Ce se întâmplă pe durata investigaţiei IRM ? Din moment ce intră în cabina imagistică pacientul este rugat să se culce pe masa de consultaţie, ce-i asigură un confort condiţionat. I se dă să ţină în mână un dispozitiv de alarmă, pe care îl poate aplica în caz de apare vreo necesitate. Aparatul este fixat şi deschis în ambele părţi, excluzând eventualele incidente. Procedura propriu-zisă nu este dureroasă. Pe toată durata aflării n camera de scanat pacientul este supravegheat de medicul imagist prin fereastră şi la monitor.

Ce obligaţii are pacientul în timpul investigaţiei IRM? Toate bijuteriile, obiectele şi protezele dentare metalice le lasă în camera de aşteptare. În cazul femeielor, machiajul este contraindicat. La consultaţie pacientul poartă pe el un halat special.

Există efecte secundare în cazul IRM-ului ? Până în prezent, practica medicală n-a atestat efecte secundare la investigaţiile prin RMN. Metoda de diagnosticare nu utilizează raze X. In cazuri rare, pot aparea:

- furnicături la nivelul cavitatii bucale (la pacienţii cu dentiţie de metal);

- incalzirea zonei examinate (ceea ce este normal, deoarece aparatul foloseşte cîmp magnetic).

Un fapt important: despre toate efectele şi senzaţiile simţite (greată, vomă, cefalee, ameţeală, durere sau dificultăţi de respiraţie) pacientul trebuie să comunice medicului de la pupitrul tehnic.

Dacă femeia însărcinată poate face un IRM ? În general nu (mai ales, în trimestrele I şi II de sarcină). Femeile gravide, care urmează să treacă testul IRM, trebuie să informeze personalul medical şi în caz de suspiciune a sarcinii.

Când pot fi luate rezultatele? Rezultatele investigaţiei IRM sunt remise pacientului imediat după examinare. În raportul medical medicul descrie detaliile, rezultatele şi indicaţiile investigaţiei. Suplimentar se livrează un CD cu date si pelicula cu cele mai importante imagini ale segmentului investigat.


Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/