Lista canditatilor admisi
Candidatii admisi pentru participare la concursul de suplinire a functiilor vacante sunt invitati pentru sustinerea interviului, la IMSP Institutul de Medicina Urgenta, str.Toma Ciorba 1, blocul administrativ, et.3, Sala de sedinte, la 25 aprilie 2019, ora 14.00. detalii...
19.04.2019

Raport Anual 2018
Activitatea IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe parcursul anului 2018 şi obiectivele pentru anul 2019 detalii...
12.04.2019

Funcţie vacantă
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiei vacante de Şef, Secţia Cancelarie. detalii...
09.04.2019

Culegeri de lucrări ştiinţifice
Culegeri de lucrări ştiinţifice al Institutului de Medicină Urgentă.
Articole originale şi activitatea inovaţională aa. 2015-2018 detalii...
04.04.2019

Funcţii vacante
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiilor vacante de: - Şef, Secţia Chirurgie de zi; - Medic de urgenţă, Dep. Clinic Medicină de Urgenţă - 4 unităţi; - Medic neurolog epileptolog maturi, Centrul Naţional de Epileptologie; detalii...
25.03.2019


06.06.2016

Interzicerea fumatului trece în plusvaloare (sanogenă)


Fumatul este un factor extrem de periculos pentru sănătatea omului. Potrivit specialiştilor în domeniu, din cele 36-38 de mii de decese, câte se înregistrează anual în Republica Moldova, 10-12% (4500-5000 de decese)sunt provocate de consecinţele fumatului. În afară de aceasta, o serie de patologii, ce prevalează în incidenţa bolilor non-transmisibile cum ar fi cancerul de plămâni şi ficat (la fumători), îşi trag originea determinativ de la fumul de ţigară. Ca să nu mai vorbim de faptul, că acolo unde ţigările fumegă au de suferit enorm şi persoanele nefumătoare, ele devenind inopinat victime ale tabagismului necontrolat. Ei, bine, începând cu 1 iunie 2016, Moldova s-a transformat peste noapte într-o ţară preponderent nefumătoare. Legea de Guvern nr.278 cu modificările de rigoare interzice categoric fumatul în localuri publice (anterior se permitea fumatul în încăperi speciale, acum – categoric nu), în mod special în instituţiile de învăţământ şi cele medico-sanitare, precum şi pe teritoriile aferente acestora.

În lumina prevederilor acestei legi (şi a ordinului MS) la Institutut au fost întreprinse mai multe acţiuni de sensibilizare şi conştientizare a lucrătorilor medicali, pacienţilor şi rudelor care vin în vizită. În locurile comune, pe pereţii blocurilor medicale, la etaje şi în viceuri au fost afişate semne “antifumat” (cu inscrisuri suplimentare explicite), iar pentru a cunoaşte “din prima sursă” daunele fumatului şi repercursiunile neconformării la regimul punitiv introdus, în Sala de conferinţe a IMU a fost organizată o întâlnire cu doctorul în medicină Vartolomei Calmâc, şef de secţie la Centrul Naţional de Sănătate Publică, unul dintre autorii documentului legislativ adoptat.

Administraţia urmează să desemneze o persoană responsabilă de controlul îndeplinirii legii de referinţă. În cazul în care nu-şi va onora obligaţiunea asumată ea va fi pedepsită disciplinar (şi în primul rând, aceasta se referă la conducerea instituţiei). Fumătorii depistaţi pentru început vor fi preîntâmpinaţi ( rugaţi să stingă ţigara), dacă nu se vor conforma va fi anunţată poliţia, care va reacţiona ca şi în situaţii de urgenţă.

Amenzile, pe care “infractorii” vor trebui să le achite statului pentru nerespectarea Legii antifumat diferă de la caz la caz: persoana fizică va plăti 40-70 de unităţi conveţionale ( echivalentul unei u.c. este de 20 de lei), persoana juridică – 400-500 u.c., persoanele cu funcţie de răspundere – de la 500 de unităţi conveţionale şi mai sus. Periodic vor fi desfăşurate raiduri în teren pentru a documenta nivelul de implementare a prevederilor legale şi a noului mecanism de luptă împotriva fumatului. Ca organe de control au fost menţionate Serviciul de Supraveghere de Stat al Sănătăţii Publice, Poliţia, Serviciul Fiscal şi Consiliul Concurenţei (acesta poate să retragă licenţa de producător, comerciant etc.).

La nivel de spital se va proceda de o manieră la fel de strictă. Dacă se va dovedi, că sănătatea pacientul ui X a fost afectată grav din cauza nerespectării legii în vigoare, cheltuielile pentru tratament vor fi suportate din contul instituţiei (în baza Legii 1585 privind asigurarea drepturilor pacienţilor).

Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/