Stimate domnule Mihail Ciocanu,
Cu prilejul zilei Dumneavoastră de naştere, Vă adresăm cele mai calde urări de sănătate, fericire şi viaţă îndelungată, alături de cei dragi şi apropiaţi. detalii...
22.10.2018

Comunicat de presă
Intervenţie de tratament a accidentului vascular cerebral, prin neurotrombextracţie, realizată în premieră în cadrul IMU... detalii...
17.10.2018

Funcţii vacante
In rezultatul desfasurarii concursului din data de 10.09.2018, pentru functia de sef, Sectia Chirurgie nr.2, invingator a fost desemnat domnul Sergiu Zaharia.
detalii...
11.09.2018

Funcţii vacante
Lista candidaţilor admişi la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante:
Şef secţie, Chirurgie nr. 2 : 1. Sergiu Zaharia Candidaţii admişi pentru participare la concursul de suplinire a funcţiei vacante sunt invitaţi pentru susţinerea interviului, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă, str.Toma Ciorbă 1, blocul administrativ, et.3, Sala de şedinţe, la 10 septembrie 2018, ora 14.00. detalii...
07.09.2018

Notă informativă
Pacientul D.E. a fost transferat din Spitalul Raional Ştefan-Vodă, la data de 23 august 2018, ora 01:34 min., cu diagnosticul "Sindrom de compresiune a antebraţului stâng"
detalii...
06.09.2018

O nouă reuşită medicală la Institutul de Medicină Urgentă
Medicii IMSP Institutului de Medicină Urgentă au intervenit cu succes în cazul unui pacient în stare gravă, diagnosticat cu hernie diafragmală pe stânga, cu deplasarea splinei, torsiunea şi strangularea stomacului.
detalii...
05.09.2018

Comunicat de Precizare
În urma difuzării în sursele mass-media a unei Ştiri privind o femeie în vârstă de 35 de ani, locuitoare a Federaţiei Ruse care a venint în vacanţă în Republica Moldova Şi a suferit un ruptura de anevrism de arteră carotidă interna dreaptă, iar directorul IMSP IMU nu permite efectuarea unei intervenţii chirurgicale necesare, IMSP IMU vine cu următoarele precizări:
detalii...
15.08.2018

Funcţii vacante
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiei vacante de Şef, Secţia Chirurgie Nr.2.
detalii...

17.03.2017

Săptămăna Mondială a Glaucomului (2012-2018)


Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier, producând astfel îngustarea treptată a câmpului vizual şi, în final, provocând deseori orbirea. Fiind o afecţiune cu o evoluţie asimptomatică de lungâ durată, cu pierderi ireversibile ale funcţiilor vizuale şi cu costuri importante, ea suscită o atenţie particulară sporită permanentă.

Astfel, în anul 2008, la iniţiativa Asociaţiei Mondiale a Glaucomului şi Asociaţiei Mondiale a Pacienţilor, ce suferă de glaucom, a fost decretată Ziua mondială a luptei cu glaucomul. Din anul 2011 a fost întrodusă Săptămâna Mondială a Glaucomului.

În prezent în lume circa 80 000 - 100 000 000 de oameni sunt diagnosticaşi cu glaucom. Anual numărul lor creşte cu circa 600 000 de cazuri noi, iar circa 5 000 000 de oameni au orbit din cauza glaucomului. Se presupune că 50% din populaţia de pe glob nu au măsurat niciodată presiunea intraoculară.

În Republica Moldova aproape 10 000 de persoane sunt diagnosticate cu glaucom. Dintre toate persoanele ce suferă de glaucom, fiecare a doua deţine un grad sever de dizabilitate.

În lume, în fiecare minut glaucomul provoacă orbirea unei persoane.

Glaucomul constituie o problemă de sănătate publică la nivel mondial!

Glaucomul este o boală ce atacă “din umbră” (în stadiile iniţiale fără acuze sau simptome), iar pacientul află despre boală când deja 40% din nervul optic este afectat. Sunt afectate preponderent persoanele după 40 ani (3%) şi, în special, persoanele vârstnice (10-14%).

Odată ce se pierde vederea, aceasta nu mai poate fi restabilită !!!

Îngrijorător este faptul că, în pofida progresului tehnologic şi farmaceutic, dar şi a cunoaşterii aprofundate a bolii, pacienţii continuă să orbească din cauza glaucomului!!!

Orbirea este cunoscută ca fiind una dintre cele mai severe dizabilităţi, ce poate afecta un individ, familia sa şi, nu în ultimul rând, societatea. Deşi creşterea morbidităţii prin glaucom este influenţată de condiţii ce nu pot fi controlate de către medicii oftalmologi (îmbătrânirea populaţiei, schimbările mediului înconjurător, scăderea nivelului sănătăţii populaţiei, creşterea nivelului de patologie vasculară ş. a.), instituţiile sănătăţii publice şi medicii specialişti trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a îmbunătăţi procesul de acordare a asistenţei medicale populaţiei cu funcţiile vizuale afectate, să abordeze glaucomul ca o problemă majoră de sănătate publică.

Cum să reducem riscul apariţiei glaucomului şi pierderii vederii în urma glaucomului?

Este important de reţinut că, prin intermediul unui monitoring permanent şi a unui tratament eficient orbirea cauzată de glaucom poate fi preîntâmpinată în circa 75% cazuri.

În acest context, facem apel către autorităţile de stat, instituţiile de profil, societatea civilă de specialitate de a se implica masiv în munca de informare şi sensibilizare a populaţiei privind riscurile glaucomului şi orbirea cauzată de această patologie.

Este necesar ca fiecare om după 40 de ani să se adreseze medicului (măcar o dată în an) pentru a efectua un control oftalmologic cu măsurarea obligatorie a presiunii intraoculare, mai ales, la cei care fac parte din grupul de risc, şi anume: cu vârsta peste 40 ani, cu anamneza familială pozitivă, prezenţa hipertensiunii arteriale sau a diabetului zaharat.

Pentru a micşora riscul orbirii în urma glaucomului este necesar să întreprindem următorii paşi: să acordăm mai multă atenţie sănătăţii văzului, prin consultarea sistematică a medicului oftalmolog; să respectăm regimul de tratament, prescris de medicul specialist, pentru a evita agravarea bolii şi a asigura complianţa şi aderenţa la tratament; să informăm rudele despre diagnosticul stabilit şi să le direcţionăm imediat şi pe ele către medicul oftalmolog, având în vedere aspectul genetic al bolii.

În concluzie aşi vrea să spun că fiecare din noi poate avea un rol special în conştientizarea populaţiei privind glaucomul.

Echipa secţiei Oftalmologie din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a decis să marcheze într-un mod deosebit acest eveniment şi invită până la finele Săptămânii Mondiale a Glaucomului (18 martie) tot personalul medical şi pacienţii din alte departamente cu vârsta de 40 ani şi mai mult să se adreseze în secţie pentru a măsura presiunea intraoculară.

Nu lăsaţi glaucomul să vă întunece viaţa!

Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/