Multstimate colege!
Astăzi, de Ziua Internaţională a Femeii, avem o ocazie în plus pentru a Vă exprima respectul şi aprecierea deosebită faţă de voi: mame, bunici, surori, soţii sau prietene. detalii...
07.03.2019

Comunicat
Promovarea imaginii medicilor în societate prin intermediul unei campanii sociale lansate de IMU detalii...
10.01.2019

Comunicat
Încă o premieră absolută în tratamentul endovascular al afecţiunilor vasculare cerebrale în Republica Moldova detalii...
18.12.2018

Conferinţa anuală IMSP IMU "Actualităţi şi Constroverse în Managementul Urgenţelor Medico-Chirurgicale"
Astăzi, 7 decembrie 2018, în cadrul Instutului de Medicină Urgentă s-a desfăşurat Conferinţa anuală IMSP IMU "Actualităţi şi Constroverse în Managementul Urgenţelor Medico-Chirurgicale". detalii...
07.12.2018

IMSP IMU va beneficia de construirea şi reorganizarea Unităţii de Primiri Urgente
IMSP Institutului de Medicină Urgentă va beneficia de construirea şi reorganizarea Unităţii de Primiri Urgente (UPU) conform standardelor europene, datorită implicării instituţiei în proiectul transfrontalier "The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service of Resuscitation and Extraction (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintain the capacity of prefossional personnel to intervene in emergency situations - SMURD 2". detalii...
28.11.2018

Comunicat comun de presă
Ambasada Republicii Federale Germania şi Ambasada Republicii Franceze anunţă următoarele: detalii...
28.11.2018


22.09.2017

Comunicat de presă


Zilele trecute, în Mass media electronică din Moldova a fost mediatizat un caz medical cu scandal, în care mama unui pacient de 30 de ani din s. Puhoi, r. Anenii Noi acuză Institutul de Medicină Urgentă de necooperare cu rudele.

Esenţa cazului. Pacientul cu pricina a fost adus cu ambulanţa la Departamentul de primiri urgente al Institutului în dimineaţa zilei de 6 august 2017, la ora 6.10, diagnosticat în prealabil cu comoţie cerebrală. Dat fiind faptul, că starea lui de moment şi indicatorii vitali nu divulgau o urgenţă majoră, medicii de gardă l-au examinat în regim regulamentar. Din momentul internării până la ora spitalizării, 7.39, medicii de gardă au efectuat invetsigaţii clinice şi paraclinice, cu teste de laborator şi proceduri imagistice la cavitatea toracică, abdomen şi cutia craniană. În urma examenului medical s-a stabilit, că pacientul prezenta un traumatism cranio-cerebral închis, hematom subdural acut (120ml), hemoragie subarahnoidiană, edem cerebral difuz cu deplasarea structurilor medii cerebrale şi sindrom convulsiv, GCS 7 puncte. Decizia medicului de gardă a fost de a-l interna în secţia de reanimare pentru stabilizarea funcţiilor vitale ale organismului şi tratament terapeutic. La ora 9.30 pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiind efectuată o cranioectomie decompresivă, cu evacuarea hematomului subdural. După operaţie pacientul a fost readus în secţia de reanimare pentru asistenţă medicală specializată şi calificată multidisciplinar. În prezent, starea lui rămâne gravă în continuare, fără dinamică, fiind monitorizat neurologic, cu respiraţie artificială.

Din punct de vedere medical, cazul nu prezintă probleme de tratament, deoarece medicamentele, consumabilele, testele de laborator şi paraclinice sunt disponibile şi accesibile în totalitate. Aceasta au dovedit-o şi rudele pacientului, mama şi soţia, care n-au avut obiecţii până acum referitor la calitatea serviciilor medicale acordate în IMU. Totuşi, din intenţia nobilă de a asigura (în opinia lor) pacientului un tratament mai bun, părerile lor (separate) au generat un conflict familial. Fiecare dintre ele caută să atragă personalul medical de partea sa. Ambele au depus către administraţie cereri contradictorii (mama şi sora-sa pledează pentru transferarea pacientului la Institutul de Neudorlogie şi Neurochirurgie, iar soţia doreşte ca soţul să continue tratamentul în Institutul de Medicină Urgentă). Văzând că nu şi poate atinge scopul, mama pacientului s-a adresat Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova şi împreună cu preşedintele acesteia Fiodor Ghelici au organizat în data de 21 septembrie o conferinţă de presă, în care au acuzat nefondat administraţia Institutului de necooperare şi, ce-i mai grav, de tentativa de a folosi bolnavul pe post de donator de ţesuturi şi organe. Pentru denigrarea şi calomnia adusă, IMU îi va acţiona în judecată.

Conform Codului civil, art.48, persoana cu drept prioritar în decizia unui caz medical se consideră ruda de gradul 1. Soţia pacientului face parte din categoria acestor persoane, deci Institutul a procedat conform legii.

În aceste circumstanţe, IMU rămâne pe poziţia, că pacientul trebuie să continue tratamentul în Institutul de Urgenţă, deoarece dispune de capacitatea de expertiză, dotări şi logistica necesară pentru asigurarea asistenţei medicale corespunzătoare, iar decizia de a nu-l transfera pacientul în altă instituţie medicală, serveşte sănătăţii sale şi este argumentată din punct de vedere medical şi juridic.

Totodată menţionăm, că procedura de donare şi prelevare a organelor umane este reglementată de legislaţie. În cazul pacientului respectiv ea nu a fost nici măcar discutată. Acest lucru se face cu aprobarea rudelor şi după criterii eligibile de prelevare.

Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/