Funcţii vacante
In rezultatul desfasurarii concursului din data de 10.09.2018, pentru functia de sef, Sectia Chirurgie nr.2, invingator a fost desemnat domnul Sergiu Zaharia.
detalii...
11.09.2018

Funcţii vacante
Lista candidaţilor admişi la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante:
Şef secţie, Chirurgie nr. 2 : 1. Sergiu Zaharia Candidaţii admişi pentru participare la concursul de suplinire a funcţiei vacante sunt invitaţi pentru susţinerea interviului, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă, str.Toma Ciorbă 1, blocul administrativ, et.3, Sala de şedinţe, la 10 septembrie 2018, ora 14.00. detalii...
07.09.2018

Notă informativă
Pacientul D.E. a fost transferat din Spitalul Raional Ştefan-Vodă, la data de 23 august 2018, ora 01:34 min., cu diagnosticul "Sindrom de compresiune a antebraţului stâng"
detalii...
06.09.2018

O nouă reuşită medicală la Institutul de Medicină Urgentă
Medicii IMSP Institutului de Medicină Urgentă au intervenit cu succes în cazul unui pacient în stare gravă, diagnosticat cu hernie diafragmală pe stânga, cu deplasarea splinei, torsiunea şi strangularea stomacului.
detalii...
05.09.2018

Comunicat de Precizare
În urma difuzării în sursele mass-media a unei Ştiri privind o femeie în vârstă de 35 de ani, locuitoare a Federaţiei Ruse care a venint în vacanţă în Republica Moldova Şi a suferit un ruptura de anevrism de arteră carotidă interna dreaptă, iar directorul IMSP IMU nu permite efectuarea unei intervenţii chirurgicale necesare, IMSP IMU vine cu următoarele precizări:
detalii...
15.08.2018

Funcţii vacante
IMSP Institutul de Medicină Urgentă, cu sediul în municipiul Chişinău, str. Toma Ciorbă, 1, anunţă iniţierea procedurii de ocupare prin concurs a funcţiei vacante de Şef, Secţia Chirurgie Nr.2.
detalii...

Noi oportunităţi de colaborare între IMSP IMU şi UNPR
La 18 iulie curent, conducerea IMSP IMU a avut o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) şi ai Asociaţiei Investitorilor din România.
detalii...

Medicii IMSP IMU instruiţi în domeniul comunicării
În perioada 13 - 15 iulie 2018, IMSP Institutul de Medicină Urgentă desfăşoară un curs de instruire în domeniul comunicării cu genericul "Relaţia medic-pacient şi factorii ce influenţează comunicarea eficientă", destinat personalului medical din cadrul instituţiei.
detalii...

Numarul intoxicaţiilor cu ciuperci este în creştere
În ultima perioadă se atestă o sporire a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în rândul populaţiei Republicii Moldova, doar în perioada 09-13 iulie au făcut intoxicaţie la ciuperci 11 persoane mature şi 6 copii, dintre care un copil a decedat.
detalii...

Medicii IMSP IMU i-au replantat cu succes degetul de la mână unei paciente de doar 11 ani
Două echipe de chirurgi şi anesteziologi ai Secţiei de Microchirurgie au operat în regim de urgenţă timp de şapte ore o pacientă căreia i-au replantat degetul 3 de la mână dreaptă. Fata şi-a fracturat degetul într-un accident în timpul antrenamentelor.
detalii...
27.06.2018

Aviz
Astăzi, 21 iunie 2018, ora 15:30, în cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă, se va desfăşura conferinţa Imagistica digitală şi comunicaţii în medicină (DICOM). În acest an, tema conferinţei este "Usage of VI-SEEM infrastructure for mobile DICOM". În cadrul conferinţei participanţii vor avea posibilitatea să prezinte şi să pună în discuţie 3 subiecte cheie, vizavi de tema generală a conferinţei.

Premiul mare şi 7 medalii de aur pentru IMSP IMU la Euroinvent - 2018
O echipă de medici şi cadre didactice ai IMSP Institutului de Medicină Urgentă, alături de inventatori şi cercetători din peste 34 ţări, au participat la Euroinvent 2018 - Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării, desfăşurată la Iaşi, România,
detalii...


22.09.2017

Comunicat de presă


Zilele trecute, în Mass media electronică din Moldova a fost mediatizat un caz medical cu scandal, în care mama unui pacient de 30 de ani din s. Puhoi, r. Anenii Noi acuză Institutul de Medicină Urgentă de necooperare cu rudele.

Esenţa cazului. Pacientul cu pricina a fost adus cu ambulanţa la Departamentul de primiri urgente al Institutului în dimineaţa zilei de 6 august 2017, la ora 6.10, diagnosticat în prealabil cu comoţie cerebrală. Dat fiind faptul, că starea lui de moment şi indicatorii vitali nu divulgau o urgenţă majoră, medicii de gardă l-au examinat în regim regulamentar. Din momentul internării până la ora spitalizării, 7.39, medicii de gardă au efectuat invetsigaţii clinice şi paraclinice, cu teste de laborator şi proceduri imagistice la cavitatea toracică, abdomen şi cutia craniană. În urma examenului medical s-a stabilit, că pacientul prezenta un traumatism cranio-cerebral închis, hematom subdural acut (120ml), hemoragie subarahnoidiană, edem cerebral difuz cu deplasarea structurilor medii cerebrale şi sindrom convulsiv, GCS 7 puncte. Decizia medicului de gardă a fost de a-l interna în secţia de reanimare pentru stabilizarea funcţiilor vitale ale organismului şi tratament terapeutic. La ora 9.30 pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiind efectuată o cranioectomie decompresivă, cu evacuarea hematomului subdural. După operaţie pacientul a fost readus în secţia de reanimare pentru asistenţă medicală specializată şi calificată multidisciplinar. În prezent, starea lui rămâne gravă în continuare, fără dinamică, fiind monitorizat neurologic, cu respiraţie artificială.

Din punct de vedere medical, cazul nu prezintă probleme de tratament, deoarece medicamentele, consumabilele, testele de laborator şi paraclinice sunt disponibile şi accesibile în totalitate. Aceasta au dovedit-o şi rudele pacientului, mama şi soţia, care n-au avut obiecţii până acum referitor la calitatea serviciilor medicale acordate în IMU. Totuşi, din intenţia nobilă de a asigura (în opinia lor) pacientului un tratament mai bun, părerile lor (separate) au generat un conflict familial. Fiecare dintre ele caută să atragă personalul medical de partea sa. Ambele au depus către administraţie cereri contradictorii (mama şi sora-sa pledează pentru transferarea pacientului la Institutul de Neudorlogie şi Neurochirurgie, iar soţia doreşte ca soţul să continue tratamentul în Institutul de Medicină Urgentă). Văzând că nu şi poate atinge scopul, mama pacientului s-a adresat Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova şi împreună cu preşedintele acesteia Fiodor Ghelici au organizat în data de 21 septembrie o conferinţă de presă, în care au acuzat nefondat administraţia Institutului de necooperare şi, ce-i mai grav, de tentativa de a folosi bolnavul pe post de donator de ţesuturi şi organe. Pentru denigrarea şi calomnia adusă, IMU îi va acţiona în judecată.

Conform Codului civil, art.48, persoana cu drept prioritar în decizia unui caz medical se consideră ruda de gradul 1. Soţia pacientului face parte din categoria acestor persoane, deci Institutul a procedat conform legii.

În aceste circumstanţe, IMU rămâne pe poziţia, că pacientul trebuie să continue tratamentul în Institutul de Urgenţă, deoarece dispune de capacitatea de expertiză, dotări şi logistica necesară pentru asigurarea asistenţei medicale corespunzătoare, iar decizia de a nu-l transfera pacientul în altă instituţie medicală, serveşte sănătăţii sale şi este argumentată din punct de vedere medical şi juridic.

Totodată menţionăm, că procedura de donare şi prelevare a organelor umane este reglementată de legislaţie. În cazul pacientului respectiv ea nu a fost nici măcar discutată. Acest lucru se face cu aprobarea rudelor şi după criterii eligibile de prelevare.

Serviciul de presa IMU


http://golubev.urgenta.md/ http://galex.md/